БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ДЕН НА ПРОТЕСТИ НА ПРЕВОЗВАЧИ, ТАКСИМЕТРОВИ ШОФЬОРИ И СЛУЖИТЕЛИ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ В СОФИЯ

В Столицата протестиращи се събраха на три места тази сутрин - Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара

Ден на протести в цялата страна на превозвачи, таксиметрови шофьори и тези на градския транспорт в София. В столицата протестиращи се събраха на три места тази сутрин - Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара.

Недоволството им предизвика тапи на тези ключови кръстовища, километрични опашки по големите булеварди и силно недоволство сред столичани. Шофьорите протестират заради недофинансирането на градския транспорт и възможността да останат без заплати. Очаква се протестиращите да организират и шествие посока министерски съвет.

Вторият протест, който ще се проведе в София, е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“.

Превозвачите пък изразяват недоволство в цялата страна.

В София основната част от протестиращите тежкотоварни автомобили са при двореца "Врана". В 10.30 ч. около 30 автобуса, в които ще бъдат качени шофьори, ще се отправят към "Александър Невски", където ще бъде направено мирно шествие.

Планирани са блокади в големите градове на страната, както и по граничните пунктове и на входовете на София, в района на магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин".

В Пловдив в сутрешния час пик стотици товарни автомобили се насочиха към шестте входно-изходни артерии на града, за да ги блокират.
В протестната демонстрация са заявили участие над 300 тира.

Исканията им са за намаляване на акциза на горивата с 50%, както и отлагане на планираното разширяване на толсистемата.