БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Ден за размисъл преди Евроизборите

Политическата агитация е забранена, но не и употребата на алкохол

Забранена е политическата агитация и публикуването в медиите на социологически проучвания. 6 355 633 са българските граждани, имащи право на глас, според избирателните списъци

В срок до днес, включително, Централната избирателна комисия регистрира наблюдатели и публикува на Интернет страницата си техен регистър.

До 17.00 ч.партиите, коалициите и инициативните комитети подават в районните избирателни комисии (РИК) заявление за регистрация на застъпниците на кандидатските листи. РИК регистрира до изборния ден застъпниците и им издава удостоверения. РИК води публичен регистър на застъпниците по кандидатски листи, който публикува на интернет страницата си.

В срок до днес определените СИК получават техническите устройства и всички други изборни книжа и материали, необходими за машинното гласуване. Машинното гласуване ще бъде възможно в 3000 секции в цялата страна.

На евровота ще участват общо 318 кандидати. Те са издигнати от 13 партии, 8 коалиции, има и 6 независими. За втори път на европейски избори може да се гласува с преференция, т.е. да се пренареждат кандидатските листи, в това число и техните водачи. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

България ще избира 17 членове на новия Европейски парламент. Първите евроизбори у нас бяха през 2007 г. - годината, в която България се присъедини към ЕС.

В деня за размисъл и в изборния ден в София алкохолът няма да бъде забраняван. Причината - изборите за Европейски парламент у нас на 26 май, съответно и денят за размисъл (25 май), съвпадат с провеждането на абитуриентските балове в столицата. Продажбата, сервирането и употребата на алкохол се забранява само в изборните помещения и непосредствено прилежащите до тях територии. Тази забрана ще важи на 25 и 26 май. Решението на Столична община.

Свободната продажба на алкохол ще е разрешена и в Кюстендил и в деня за размисъл, и в деня на изборите.

В Пловдив обаче това няма да е така. Всички районни кметове вече са издали заповеди за пълна забрана на продажба и консумация на алкохол през цялата събота (25 май) и до 20 часа в неделя (26 май), когато свършва изборния ден.

В много други общини също няма забрана. Обяснението на повечето кметове е, че полза от тази забрана няма и че никой не може да забрани на хората да пият вкъщи или да се сдобият с алкохол дни преди изборите.