БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДЕНКОВ: НАД 15 МИЛИОНА ЛЕВА ЩЕ БЪДАТ РАЗПРЕДЕЛЕНИ НА УЧИЛИЩАТА ЗА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19

Част от тези средства ще бъдат за купуването на тестове на учителите

Над 15 милиона лева бяха одобрени, за да бъдат разпределени на училищата за осъществяването в тях на противоепидемичните мерки срещу COVID-19. Част от тези средства ще бъдат за купуването на тестове на учителите. Това каза служебният министър на образованието и науката акад. Николай Денков, отговаряйки на въпроси на граждани и медии, като гост във "Властта говори! Открито".

Министър Денков уточни, че вероятно в началото на следващата седмица тези 15 милиона лева ще бъдат отпуснати на общините, за да може те да ги разпределят на училищата за мерки срещу коронавируса.

Няма връзка между честотата на тестването на учениците и броя на положителните проби, каза министър Денков. Той обясни, че при "Делта" варианта на вируса периодът на заразяване е около три дни и затова от Министерството на образованието и науката са избрали тестването на учениците да е два пъти в седмицата - в понеделник и в четвъртък. Преболедувалите може да влизат в час със сертификата за преболедуване, каза още министър Денков. Той добави, че тестването на учениците е само една от мерките и учениците трябва да са с маски, когато са в училищните коридори. По думите му, големият проблем е когато се смесват различните паралелки.

Никога не съм подкрепял задължителната ваксинация - нито за учителите, нито за децата, заяви министър Николай Денков. Той за пореден път каза, че учениците с положителни проби за коронавируса ще трябва да си направят и тест в лаборатория.

"Учител, който не е ваксиниран и не желае да се тества, излиза в отпуск", каза образователният министър.