БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Денков обеща от вторник всички ученици да се върнат в клас

Денков обеща от вторник всички ученици да се върнат в клас

Още се умува ще отпаднат ли тестовете или ще са веднъж седмично

Министърът призна за неразбирателство с МЗ, още се умува ще отпаднат ли тестовете или ще са веднъж седмично.

Образователното министерство си е поставило за цел най-късно във вторник да върне всички ученици присъствено в клас. Не е ясно обаче как точно ще бъде променена заповедта на министъра, за да стане това – може да се разредят тестовете и да се правят веднъж седмично, или в някои области съвсем да отпаднат. Има и вариант големите ученици над 8 клас да се тестват с тестове за възрастни. Нямя обаче точна информация колко теста ще са нужни, ако се избере този вариант.

Министър Николай Денков бе гост в БиТиВи тази сутрин. Той призна, че не е добра комуникацията между МОН и МЗ.

По думите му няма чуваемост, че връщането в клас трябва да стане бързо. Той призна и друго: „Грешката която направих е, че се предоверих, че ще има тестове“. Ресорният министър обясни, че се е почувствал като в капан – от една страна е имало заповед за тестване на учениците, а от друга – липса на такива. По думите му след среща при премиера Стефан Янев, се очаква решение по темата днес или утре.

Денков каза също, че няма как, на този етап, връщането на всички ученици в клас да се случи, ако се тестват два пъти седмично. Просто няма достатъчно тестове. По думите му пристигат между 2 и 3 пъти по-малко тестове, като тези бройки стигат само за децата от 1. до 4. клас.

През последните дни имахме няколко разговора с министъра на здравеопазването. Беше казано, че трябва да се промени заповедта, така че да се върнат учениците в клас. В момента се търси най-безопасният вариант, каза Денков.

Образователният министър коментира, че е обсъдено най-късно до вторник, 7 декември, всички деца да се върнат в клас.

Искаме с наличните тестове да осигурим връщането на всички ученици. Това означава тестовете, които се правят в момента или да се разредят – да се правят един път в седмицата, или да отпаднат изцяло, така че да има за тъмночервената зона, посочи той.

Според него не е проблем по-големите да се тестват с обикновени, а не със щадящи тестове. Точният брой на необходимите тестове обаче остава неясен заради съгласието на родителите. Той посочи, че не трябва да се намалява учебният материал заради онлайн обучението, а трябва да се осигури допълнително време за децата, които по-трудно се справят.

На въпрос защо децата могат да отидат на ресторант или в мол, но не и в училище, Денков заяви, че това трябва да се попитат здравните власти. В момента, в който взеха това решение – ние бяхме в епидемичен взрив. Разбирам тяхното желание да блокират епидемията, но не разбирам защо в последните 10 дни аз се почувствах самичък в опита да се върнат обратно децата, атакува Денков.

Той уточни, че се обсъжда следващата учебна година да започне по-рано. Коментират се все още различните варианти.

Денков заяви, че по-трудният вариант е да се удължи настоящата учебна година. Образователният министър посочи, че не е получил все още покана да остане на поста в редовен кабинет. Заяви обаче, че би останал, ако го устройва съставът на правителството и даде пример, че за него е вариант Кирил Петков премиер и Асен Василев финансов министър.

Източник: Дума