БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Депутатите на „Воля“ облякоха тениски „Аз съм Марешки“

Депутатите на „Воля“ облякоха тениски „Аз съм Марешки“

Хората на Марешки отразиха позицията му, че е жертва на политически мотивирано преследване

В началото на пленарното заседание в сряда парламентарната група на „Воля“ поиска възможност за декларация и, когато я получи, хората на Марешки вкупом излязоха на трибуната, облечени с тениски с надпис „Аз съм Марешки“. Последва дълга възхвала на предполагаемите заслуги на бизнесмена към българския народ и обвинения към останалите политически сили, че са виновни за присъдата му.

„Преди два дни цяла България стана свидетел как беше направени опит да бъде очернен един достоен човек, който през целия си съзнателен живот е помагал на милиони българи. Той помагаше в най-трудните години, когато всички партии се изреждахте на власт и превърнахте българския народ в най-бедния в Европа. Той помага и сега като се бори с картелите, въпреки тежките удари, които понася“, обяви депутатът от „Воля“ Пламен Христов.

А присъдата той обясни така: „Беше направен безпрецедентен опит да бъде употребен един почтен български предприемач и политик за заблуда на Брюксел, че в България се действа срещу корупцията. Задкулисието показа безсилието си и тоталното си нежелание да осветли и накаже виновниците за оглозганата държава.“

Така всъщност хората на Марешки отразиха позицията му, че е жертва на политически мотивирано преследване. „Има и други примери по света - от най-новата история Валенса, Хавел и Мандела, за хора, политици, които са били преследвани от мафията, но впоследствие са станали политически лидер“, обяви предни ден политикът.

От БСП обявиха, че осъден човек като Марешки не може да заеме зам.-председателския пост в Народното събрание - поне докато третата съдебна инстанция се произнесе. „Присъдата на присъдружния на ГЕРБ Марешки е поредно потвърждение за политическата кома, в която това Народно събрание е изпаднало. Тази присъда обаче е петно върху институцията Народно събрание“, изтъкна соцдепутатът Кристиан Вигенин. От името на левицата той предложи две възможни решения – от „Воля“ да оттеглят Марешки от поста или ГЕРБ да внесе искане за същото. Хората на Марешки обаче естествено отхвърлиха идеята, а управляващите я подминаха мълчаливо.

Източник: Гласове