БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА САМО 1 ОТ 6 ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ПРОМЯНА В ИК

От шест предложени законопроекта в Изборния кодекс, БСП подкрепи само предложението на Има такъв народ! Той беше и единственият приет в зала

Различните поправки предложени на първо четене в парламента включваха - отпадане на ограниченията за създаване на секции в чужбина, създаване на многомандатен район в чужбина, въвеждане на видеонаблюдение, машинно гласуване. От "Демократична България" настояха за гласуване по пощите. Имаше предложение за електронно дистанционно гласуване, също поправки за редуциране на състава на ЦИК. От "Има такъв народ" дори поискаха президентът да назначи нов състав на избирателната комисия..
Остър дебат предизивка предложението на ГЕРБ за мажоритарен вот в два тура. Стигна се до размяната на реплики между депутати от партията на Бойко Борисов и "Има такъв народ" за това кой кога е лъгал, когато формацията на Слави Трифонов направи референдум за това да има мажоритарен вот или сега, когато отказва да подкрепи тяхното предложение.

Очаквано, при гласуването парламентът отхвърли на първо четене въвеждането на мажоритарната избирателна система. Депутатите отхвърлиха и законопроектите на "Изправи се! Мутри вън" и на "Демократична България".
Мнозинство събра само проекта на "Има такъв народ", който днес беше подкрепен и от социалистите в зала. БСП може да внесе 7 законопроекта за поправки в Изборния кодекс, но трябва да бъдем реалисти, предупреди Явор Божанков от левицата преди вота.

В крайна сметка "за" законопроекта на първо четене гласуваха 210 народни представители, без "против" и само с един "въздържал се".