БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Дете с менингит е починало в столицата

В столично детско заведение има огнище на заболяването

5 годишно дете е починало, преди дни, като вероятната причина е менингит. То е посещавало 37-ма детска градина "Вълшебство", в квартал Павлово. Веднага са предприети мерки за изследване на контактните деца и техните семейства. Към момента изследванията показват, че 23 са потвърдените случаи на менингит, повечето от които на деца. Очакват се резултатите от аутопсията на починалото дете.

От вчера детското заведение е с преустановени занятия. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете.

В Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София е направено всичко, за да бъде спасено починалото от менингит дете. Това съобщи директорът д-р Благомир Здравков.

Детето е прието в петък, 26 ноември. В болницата вече е направена вътрешна проверка по случая. Здравното министерство също е разпоредило проверка, съобщиха от там.

Ще бъде извършен и одит на действията на РЗИ. Директорът на инспекцията Данчо Пенчев съобщи, че от взетите общо 290 проби, няма друга положителна на този етап.