БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Децата, настанени в „Пирогов” след автобусната катастрофа, още са в тежко състояние

Няма пряка опасност за живота им, уточниха от болницата

Продължава разследването на тежката катастрофа на АМ „Тракия”. При инцидента сръбски автобус с 38 деца и десетима възрастни се обърна в канавката на пътя. Общо 17 души пострадаха. Пет деца и трима възрастни остават за лечение в България, останалите бяха транспортирани обратно в Сърбия.

Двете деца, настанени в "Пирогов" в неделя все още са в тежко състояние, но няма опасност за живота им. Това каза пред журналисти шефът на столичната болница - д-р Валентин Димитров.

Децата ,които все още са в „Пирогов“ са на 11 и 13 години. Те се намират в реанимацията на болницата.

„Екипите провеждат всички необходими реанимационни мероприятия. Едното дете, след дълга операция вчера,е прекарало сравнително спокойно нощта. Тази сутрин екипите се събират и предстоят още две оперативни интервенции, които са необходими, за да подобрим състоянието му", заяви д-р Димитров.

Засега децата остават в „Пирогов” и няма да бъдат транспортирани в Сърбия.

„Няма пряка опасност за живота на децата, но състоянието им не е леко. Имаме организация всички екипи – детска травматология, неврохирургията, кардиологията, са в готовност, ако има необходимост от нещо, да бъдат налице. На разположение са и всички структури на „Пирогов“, така че имаме пълно съдействие от Министерството на здравеопазването и цялата държава. Нямаме нужда от нещо, което е конкретно в момента", заяви д-р Димитров.

Директорът на болницата уточни, че до момента родителите им не са потърсили контакт с него.

„Били са тук, по информация на други колеги, но не съм се срещал с тях. Винаги вратата на кабинета е отворена, винаги когато искат и пожелаят могат да дойдат, заяви д-р Димитров.

При инцидента в неделя пострадаха 14 души, 12 от които деца. Основната версия за катастрофата е грешка на шофьора.