БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДЕВЕТ ИСПАНСКИ ПАРТИИ СРЕЩУ ИЗПРАЩАНЕТО НА СИЛИ НА КРАЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ

Партиите, сред които и коалиционният партньор - лявата "Подемос", се обявиха и срещу разполагането на изтребители в България

Подписалите документа партии категорично се противопоставят на всяка заплаха или военна агресия срещу суверенна държава. Те не одобряват и изпращането на испански войски в Черно море и България в рамките на НАТО. Според тях този конфликт може да бъде разрешен само чрез диалог, облекчаване на напрежението и вярата, че мирът е единственият начин. Още вчера от „Подемос“ заявиха, че момент на военно напрежение не бива да се изпращат войски, а обратното – да се демилитаризира зоната и да се наблегне на дипломацията.

По-рано испанският министър на отбраната Маргарита Роблес заяви, че Испания е наредила изпращането на два военни кораба в Черно море като част от мисията на НАТО. Това се правело във връзка с изострянето на ситуацията около Украйна. Робелс каза още, че Испания планира да участва в разполагането на въздушна мисия на НАТО в България.

Междувременно испанският външен министър Хосе Мануел Албарес увери, че Испания и ЕС като цяло разчитат на дипломатически начини за разрешаване на конфликта. Въпреки това страните ще изпратят военна техника.