БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Die Welt: САЩ ще произвеждат ракети Patriot в Германия

Die Welt: САЩ ще произвеждат ракети Patriot в Германия

За първи път от 40-годишния период на съществуване на тази бойна система Raytheon ще започне производството на ракетите извън САЩ

За първи път от 40-годишния период на съществуване на системата за противовъздушна отбрана Patriot нейният разработчик, американският отбранителен концерн Raytheon, както и MBDA Германия, предложиха създаването в Германия на линия за производство на ракети за системата за противовъздушна отбрана Patriot, предназначени за продажба в европейските страни-членки на НАТО, съобщава Die Welt. Като конкретно място е предложен баварският град Шробенхаузен. Тук се намира съвместното предприятие COMLOG, което от десетилетия поддържа и модернизира ракетите Patriot, собственост на Бундесвера.

Това е "проект с исторически мащаби", подчертава немското издание. За първи път от 40-годишния период на съществуване на тази бойна система Raytheon ще започне производството на ракетите извън САЩ. „На фона на повишеното търсене в Европа планираме да удвоим производствения си капацитет“, обясни плановете на групата неговият мениджър Дъг Стивънсън. Той не назова конкретни цифри, но отбеляза, че в близко бъдеще може да се говори за стотици оръжия. Освен това, на фона на променящата се ситуация със сигурността след 4-5 години, компанията ще замени всички стари версии на ракетите Patriot в Европа, както и като цяло ще увеличи запасите им.
 
Също така в Германия се планира да започне производството на нова ракета за системата за противовъздушна отбрана Patriot, наречена GEM-T, пише още Die Welt. Това ще е съвместна разработка на Германия и САЩ. Ракетата ще получи германски двигатели, както и немска осколочно бойна глава, способна да унищожава цели без необходимост от директно попадение. MBDA Germany и Raytheon разглеждат предложението си като принос към създаването на общоевропейска система за противовъздушна отбрана Skyshield, отбелязва германското издание.

Производството няма да бъде установено скоро, отбелязват опасенията. Изграждането на съоръжението, както и разработването и сертифицирането на модернизирана версия на ракетата ще отнеме 3-4 години. Съществуват опасения, че строгите германски директиви за износ на оръжия могат да попречат на проекта, но оръжията ще бъдат доставяни само в европейските страни от НАТО с помощта на системата Patriot, така че не би трябвало да има проблеми, заключава изданието.