БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Димитър Данчев: Действията на Борисов са не да поправи своите грешки, а да оцелее на всяка цена /ВИДЕО/

Големият ремонт на правителството не се измерва с количеството на оставките, а с мотивите за предлаганите промени

„Големият ремонт на правителството не се измерва с количеството на оставките, а с мотивите за предлаганите промени. Министърът на икономиката се освобождава, защото цитирам премиера: „Започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси, така наречени или грантове в Министерство на икономиката.” Ето как един  министър се освобождава не с ясни и конкретни мотиви, а по слухове. А иначе пак по думите на премиера, пак цитирам, той „се справя много добре, в много сфери”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев от трибуната на Народното събрание.

Социалистът подчерта, че само преди няколко дни, по време на вота на недоверие, левицата е  дала ясни примери затова, че министерството на икономиката е дадено на концесия на лица, различни от тези, които официално го управляват :”Посочихме случаите, при които Българската банка за развитие, чийто принципал е МИ, в разгара на COVID-19 епидемията, отпуска 75млн. лв на фирма, която събира лоши кредити. 75млн. вместо да отидат за малките и средните предприятия в условията на задълбочаващата се криза, отиват в джобовете на колекторска фирма.” Той даде и друг пример, при който ББР налива 140 млн. лв. държавни пари в Първа инвестиционна банка.

„Едно е сигурно – Емил  Караниколов не е взел решението за тези сделки без съгласието на премиера. Каква промяна можем да очакваме, когато си отива един министър и за неговия пост се предлага досегашния му заместник? Действията на Борисов са не да поправи своите грешки, а да оцелее на всяка цена. Това няма да разубеди  младите хора, които протестират навън, и затова те искат вашата оставка, г-н Борисов”, завърши Данчев.