БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Димитър Данчев: „Грижата за възрастните хора трябва да е ефективна и навременна”

Димитър Данчев: „Грижата за възрастните хора трябва да е ефективна и навременна”

„Ние от БСП и коалиция „БСП за България” ви предлагаме програма , която е изработена след много срещи с различни хора, с хора от всички гилдии, с хора от различни социални сфери, заяви Данчев

„Ние от БСП и коалиция „БСП за България” ви предлагаме програма , която е изработена след много срещи с различни хора, с хора от всички гилдии, с хора от различни социални сфери. Програма, която направихме след като почти 2 години имафме срещи в страната и която ние нарекохме „Визия за България” .

В тази програма основната наша грижа е грижата за хората. Ние сме направили нашите предложения с много ясни разчети, изпълними, реални, с ясни срокове и с подготвените хора, екип, отбор който може да изпълни това, което обещахме.

Разбира се, даваме си сметка, че в България има много бедни хора. Повече от 1/3 от хората живеят под прага на бедността, това са хора с и под 300 лева месечно. Даваме си сметка, че една голяма част от тези хора, които живеят в бедност, са възрастните хора, пенсионерите.

Сред акцентите н нашата програма е увеличаването на размера на пенсията и то чувствително. Така както го направихме през 2008 г., когато управлявахме България. Тогава ние преизчислихме всички пенсии към средно-осигурителния доход за 2008 г. Сега искаме да направим същото, да преизчислим отново всички пенсии, а не само да увеличаваме и да даваме по 50 лева за няколко месеца, така както го направи предизборно Бойко Борисов. Искаме да бъдат увеличени всички пенсии, като те бъдат преизчислени към средно-осигурителния доход към 2018 г. Нашите разчети показват, че това ще доведе до повишаване на всички пенсии средно с 20-30 %.” – каза пред възрастни хора в клуба на пенсионерите „Димят” в Добрич водачът на листата на коалиция „БСП за БСП за България” за Добричкия избирателен район Димитър Данчев.

„В 44-тото Народно събрание ние многократно внасяхме Закон за възрастните хора. В него бяхме разписали как се организира дейността на възрастните хора, как работят клубове като вашия, как получават финансиране, какви дейности могат да бъдат подпомагани на тези клубове, така че възрастните хора да имат един пълноценен, социален и културен живот. За съжаление, този закон беше два или три пъти отхвърлян от управляващото мнозинство на ГЕРБ и патриотите и беше подменен с един друг закон, за който вероятно никой нищо не знае, защото той е много отдалечен от реалните нужди и потребности на възрастните хора в България. Давайки си сметка, че грижата за възрастните хора е свързана с това да имат и адекватен достъп до здравеопазване, сме предложили да бъдат намалени цените на лекарствата, като се намали ДДС на лекарствата от 20 % на 9 %. Пазарът на лекарствата е регулиран, надценките на лекарствата са регулирани и ние сме убедени, ч,е когато се намали ДДС, това няма как да не доведе до намаление на цените на лекарствата. От друга страна си даваме сметка, че в здравеопазването са необходими сериозни реформи. В момента болниците са не просто търговски дружества, те са се превърнали в институции на печалба, където на пациента се гледа като на касичка. Затова ние казваме, че трябва да се смени моделът на финансиране на болниците. Те да не бъдат вече търговски дружества, да не работят само за печалба, а да се търси начин, по който те да решават проблемите на хората, които отиват и имат нужда от здравна помощ от край до край, като се проследява изцяло техните заболявания. Предложили сме да има една национална здравна карта. Тази национална здравна карта трябва да даде възможност във всяка една област да има поне по една многопрофилна болница, в която да има пълната палитра от здравно-медицински услуги, които са необходими за обслужване на населението” – добави той.

На срещата с пенсионерите присъстваха и кандидатите за народни представители от листата Зоя Хлебарова, Боян Саркизов, Красимир Мецов.