БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА КРИЗА МЕЖДУ МОСКВА И ПРАГА ЕСКАЛИРА

Взаимните остри изказвания продължават - чешкото правителство обяви, че ще съкрати безпрецедентно щата на руското посолство в столицата на републиката

Чехия вече изгони 18 дипломати, а Русия отвърна с обявяването на 20 души от чешкото посолство за персона нон-грата. Конфликтът, обаче, се задълбочава - Прага реши да съкрати огромния брой руски дипломати на своя територия до броя на чешките в посолството в Москва, съобщи новият министър на външните работи на Чехия Якуб Кулганек.

Кремъл отрича всички обвинения, наричайки ги "провокативни и недружелюбни".

"Русия никога не е провеждала никакви подривни действия на територията на Европейския съюз и в света като цяло", - заяви в четвъртък представителят на руското външно министерство Мария Захарова, отбелязвайки, че "Прага е предприела път на разрушаване на отношенията Захарова каза още, цитирам - „измисляйки все повече русофобски трикове, чешките власти се опитват да отвлекат вниманието на своите граждани от наболели проблеми“.

Чехия обвини Русия, че агенти на нейното Главно разузнавателно управление са участвали в саботаж на местен склад за муниции. Москва определи обвиненията за "абсурдни". Посочени са и двама заподозрени - сътрудници на ГРУ, познати със служебните псевдоними Александър Петров и Руслан Боширов. Имената им вече бяха свързани с отравянето с невропаралитичния агент "Новичок" на дезертиралия руски офицер Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през 2018 година.