БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Днес е ден на национален траур

Почитаме жертвите на трагедиите на АМ „Струма” и в село Рояк

Ден на национален траур в България в памет на загиналите на магистрала "Струма" 45 души и починалите 9 възрастни в дома в село Рояк.
Знамената и в съседна Република Северна Македония ще бъдат спуснати наполовина в памет на станалите жертва на пътя. В западната ни съседка е обявен тридневен национален траур.

В памет на загиналите - общо 54-ма души, националните флагове на всички държавни институции у нас ще бъдат свалени наполовина.

При пожар в дом за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, на 22 ноември загинаха девет души, а двама пострадаха тежко. Пожарът е тръгнал от покривната част на сградата. Неизправност в електрическата инсталация е основната версия за инцидента. Държавата ще подпомогне семействата на жертвите и оцелелите.

Пътен инцидент с автобус на магистрала "Струма" на 23 ноември взе живота на най-малко 46 души, а седем пострадаха тежко и бяха откарани в столичната болница за спешна помощ "Пирогов". Туристическият автобус с регистрация в Скопие катастрофира и се запали на магистралата край пернишкото с. Боснек. Пътувал е от Република Турция към Република Северна Македония.

Според българските власти две са основните версии за тежкия инцидент - човешка грешка или техническа неизправност. Имало е и взрив, но причината за него не е установена. Телата са изгорели до неузнаваемост.

Западните медии определиха катастрофата като най тежкия автобусен инцидент в Европа за последните десет години, а трагедията предизвика вълна от съпричастност сред световните и европейски лидери.

Пред посолството на РСМ у нас още от вчера в знак на съпричастност, идват хора, които поставят венци и цветя, както и играчки в памет на загиналите 12 деца, които са сред 45-те жертви.