БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДНЕС ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

ДНЕС ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВ. ИВАН РИЛСКИ

НА ДНЕШНИЯ ДЕН СЕ ОТБЕЛЯЗВА И ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР

Църквата почита днес Свети Иван Рилски Чудотворец. Той обявен за небесен покровител на българския народ. Днес е и храмовият празник на Рилския манастир, където се пазят мощите на светеца. До него се намира и пещерата, в която е живял Иван Рилски. Вярва се, че ако поклонниците преминат през тесния ѝ проход, нямат грехове. Иван Рилски е покровител на българските лекари, които празнуват днес професионалния си празник.

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина и починал на 18 август 946 г. Живее по времето на цар Борис I и цар Симеон I. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I - 927-969.

До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е овчар. Първоначално рилският чудотворец постъпва в манастира "Св. Димитър", под връх Руен. Там придобива богословско образование, изучава богослужебните книги, получава духовнически сан и се подготвя за великата си духовна мисия. Приел монашеството, той се отдава на пост и молитва, като се установява в най-високата и безлюдна българска планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа.

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Български светец извършил много чудеса, както приживе, така и след смъртта си и именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.