БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДОБРОВОЛЦИ ВНЕСОХА В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ ПЕТИЦИЯ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕР

В акцията, чрез социалните мрежи, а и с личен подпис са се включили над 9 хиляди души само до момента

Петицията за закупуване на медицински хеликоптер бе внесена в понеделник в 11 часа в Министерски съвет. Тя е адресирана до президента на Република България, Румен Радев, до министър-председателя, Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването, Кирил Ананиев, до омбудсмана и до всички политици, партии и медии в държавата. 

Инициаторът на петицията, Владимир Христовски, обоснова своето искане с обещанието на Бойко Борисов от края на 2019-та да се закупи такъв хеликоптер, след като през юли 2019-та последният медицински хеликоптер у нас е бил продаден на Грузия. Сега изглежда като премиерът да е забравил за обещанието си, а нуждата от такава техника е належаща. Владимир Христовски заяви: „Поводът за създаването на петицията беше състезанието в Банско и спасяването на алпинист в Рила от словашки екип. Ако в момента имахме хеликоптер, още първият ден можеше да намерим бедстващите в Стара Планина. Вероятно вече е твърде късно”

Владимир Христовски добави, че допълнително го е стимулирал фактът, че е получил много писма от роднини на пострадали и загинали хора. Той заяви, че в действителност са нужни поне четири въздушни линейки за транспортиране на пострадали, които могат да бъдат закупени поетапно.