БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Домусчиев прикани прокуратурата да рови в енергетиката, атакува Ковачки

Домусчиев прикани прокуратурата да рови в енергетиката, атакува Ковачки

Домусчиев говори и за енергийна мафия и за съзнателни грешки, от които се облагодетелстват определени хора

Прокуратурата да провери големите компании в енергийния бизнес. Това поиска председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в интервю за Нова тв. Той коментира поредното недоволство на едрия и среден бизнес, че купуват изключително скъп ток и от това търпят големи загуби. Спомена и името на Христо Ковачки като един от тези, които се облагодетелстват от ситуацията. Още вчера бизнесът се закани да изкара хората на протести, ако  токът на борсата запази сегашните си цени.

„Надявам се Прокуратурата един ден да има време и да се заеме и с енергетиката, да порови и там“, каза Домусчиев. По думите му страната ни плаща най-скъпата електроенергия в Европа. Това е една тенденция, която устойчиво се запазва и влияе на населението и потреблението, обясни Домусчиев.  Неговото обяснение е, че има много спекуланти на българския енергиен пазар. От КРИБ искат оставките на ръководството на БЕХ, оставките на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

Домусчиев говори и за енергийна мафия и за съзнателни грешки, от които се облагодетелстват определени хора. Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества, когато има търгове на АЕЦ или други централи, добави той и спомена конкретни имена: „За тях, за хора като Ковачки, цената не е важна. Когато има такива пикове, тези хора правят огромни печалби“. Домусчиев твърди също, че в БЕХ има хора, които помагат на „заинтересовани бизнесмени“. Схемата, по думите му, е тази, „която наблюдаваме и в хазарта“.  Надявам се Прокуратурата един ден да има време и да се заеме и с енергетиката, отправи намек към Иван Гешев председателят на КРИБ.

Кирил Домусчиев е собственик на Нова тв, която има солидни договори за реклама с частната лотария на Васил Божков. След влизането в сила на промените в Закона за хазарта, игрите с талончета вече ще се организират единствено от държавата. Домусчиев успокои, че финансите на Нова тв са стабилни, а договорът с Национална лотария ще продължи да се изпълнява. После юристите ще кажат какво да правим, обобщи бизнесменът.

Източник: Дума