БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Доналд Тръмп нападна Форд за отказ да последват плановете му

Доналд Тръмп нападна Форд за отказ да последват плановете му

Президентът на САЩ Доналд Тръмп атакува автомобилните производители, които не подкрепиха идеята му, да отмени екологичните норми, въведени от Барак Обама.

Тръмп спомена специално Форд, които се договориха с ръководения от демократите щат Калифорния, който има едни от най-стриктните изисквания за ниска консумация на гориво от бъдещите модели автомобили, пише Ройтерс.

Въпреки че концентрираха недоволството на Тръмп, Форд не бяха единствения производител, който се включи в доброволното споразумение. Хонда, БМВ и Фолксваген също приеха нормите на Калифорния.

Изискванията на Златния щат са по-малко стриктни от тези, които включваше плана на Барак Обама, но значително по-стриктни от предложените от Доналд Тръмп.

Тръмп каза, че основателят на легендарната компания Хенри Форд би бил “много разочарован ако види какво правят наследниците му в наше време.”

Според Тръмп, ако се съобразят с екологичните изисквания на Калифорния, Форд ще произвеждат “по-скъпи коли, които не са толкова сигурни и не работят толкова добре.”

Компанията отговори в изявление, че е фокусирана върху опазването на околната среда, както и върху запазването на достъпите цени на своите модели.

Няма доказателства, че изискванията за по-ниска консумация на гориво по някакъв начин намаляват представянето на автомобилите, както твърди Доналд Тръмп.

Както природозащитници, така и властите в редица американски щати, оспорват позицията на президента, че предложените от него правила за новите модели автомобили, ще ги направят по-сигурни или значително ще намалят цената им.

Според повечето анализи, най-изгоден за потребителите би бил варианта, предложен от Барак Обама, защото спестяванията от цената на горивото ще са най-значителни./БГНЕС