БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Доц. Кунчев е против отварянето на ресторантите

Доц. Кунчев е против отварянето на ресторантите

Разбирам ресторантьорите, но се надявам да не отворят на 1 февруари, заяви Кунчев

Разбирам ресторантьорите, но се надявам да не отворят на 1 февруари. Това коментира пред БиТиВи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Припомняме, че вчера от бранша отново поставиха ултиматум на властта и заплашиха с протестно отваряне, ако не им се разреши да работят. Те не приемат и евентуалните ограничения за работно време до 22,30 часа. Кунчен пък бе категоричен, че удълженото работно време няма как да се случи към този момент. Едно е да отидеш да вечеряш със семейството си и да се прибереш, друго е да останеш до късно с компания, да има певица и т.н. Така заразяването е по-масово дори в сравнени с моловете, подчерта главният държавен здравен инспектор.

Кунчев също предупреди, че няма как у нас да не започне да циркулира британският щам на вируса. Ако това се случи, мерките трябва да се затегнат отново.

Той коментира и фактът, че страната ни е поръчала най-много дози от третата ваксина – на „Астра Зенека“. Той бе кагегоричен, че решението е заради това, че с тази ваксина се работи по-лесно, тя се съхранява в обикновен хладилник.

Очаква се съвсем скоро ЕС да одобри и „АстраЗенека“, обясни Кунчев и поясни, че личното той предпочита тази ваксина. В света близо 30 милиона души вече се ваксинираха и се вижда, че няма нищо лошо и страшно, добави той.

Относно това кога ще бъде достъпна за всички граждани ваксината срещу COVID-19, доц. Ангел Кунчев обясни, че това се очаква да стане през април.

Във връзка с това дали ще има трета вълна в България, доц. Ангел Кунчев заяви, че от това най – много се притеснява и сподели, че във Великобритания не е имало до този момент толкова много болни. Но, ако новият щам от Острова дойде и при нас, ще има нови мерки.

Може да се заразим с COVID-19 между дозите на ваксината, предупреди от своя страна пулмологът д-р Александър Симидчиев пред БНТ. Той коментира също, че новият щам на вируса е по-инфекциозен, но не води до повече усложнения и до по-висока смъртност.

Масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да спрем пандемичния процес, категоричен е пулмологът.

Сертификатът за ваксинация за COVID-19 у нас вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи. При първа доза пациентът получава картонче, на което пише с коя ваксина е ваксиниран, както и кога трябва да бъде поставена втора доза. След приключване на ваксаниционния процес се получава сертификат, обясни д-р Симидчиев.

Целта е колективен имунитет, за да можем да ограничаваме последиците от инфекцията.

Колкото повече хора са имунизирани, толкова по-малко ще бъдат хората, които ще боледуват и толкова по-бързо ще се справим с този вирус, категорочен бе медикът.

Която и ваксина да излезе регистрирано на пазара, тя е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност. Поради това масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да можем да спрем пандемичния процес. Ако нямаме достатъчно много хора, които да имат имунитет, ние няма как да ограничим скоростта на този процес, обясни Симидчиев.

Източник: Дума