БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДПС обвини Борисов в опит да фалшифицира изборите

ДПС обвини Борисов в опит да фалшифицира изборите

ГЕРБ търси служебна победа с промените в Изборния кодекс, смятат депутатите на Ахмед Доган

От ДПС директно обвиниха премиера Бойко Борисов, че се опитва да спечели служебна победа на предстоящите избори като ги манипулира. Това стана по време на обсъждането на промените в Изборния кодекс в пленарната зала на парламента на второ четене.

"Да го кажем с име - Бойко Борисов подготвя фалшификацията на следващите избори", обяви от трибуната депутатът от движението Хамид Хамид. Това стана докато в залата се обсъждаше въвеждането на машинното гласуване.

"Аз се надявам да имате много сериозни доказателства като юрист за това, което току-що казахте", пресече го Емил Христов от ГЕРБ, който водеше заседанието. На тази реплика Хамид замълча.

Рано тази сутрин ДПС отказа да се регистрира в пленарната зала. "Ние от ДПС днес няма да се регистрираме в зала заради Изборния кодекс. Причината е машинното гласуване и хаоса. ДПС е за елиминиране на недействителните гласове и грешките в протоколите. Наложеният проект на ГЕРБ не решава проблемите, а създава предпоставки за хаос", заяви партийният лидер Мустафа Карадайъ.

След гова обаче депутатите на Ахмед Доган все пак влязоха в пленарната зала, за да поискат от управляващите разглеждането на промените да се отложи с няколко дни, докато се чуят всички възможни аргументи по отношение на въвеждането на машинното гласуване. "Вслушайте се този път в гласа на опозицията, защото това е в интерес на парламентаризма, на българската демокрация, на укрепването на доверието в изборния процеси и, в крайна сметка, на разрешаването на политическата криза", призова Йордан Цонев от ДПС. От мнозинството обаче отказаха и поправките в кодекса останаха за днес.

Всъщност Карадайъ вдъхнови Хамид за тежкото обвинение, което отправи към премиера с думите: "Така наложеният проект на ГЕРБ за Изборен кодекс не решава нито един от проблемите. Напротив – създава предпоставки за хаос и фалшификации“, смята Карадайъ.

Източник: Сега