БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Драгомир Стойнев: Да се възстанови парламентарният контрол, за да има реален контрол върху действията на правителството /ВИДЕО/

Убеден съм, че половината от вас не знаете какъв е този Фонд на фондовете, създаден през далечната 2016 г., защото до момента те не са свършили нищо

„Изключително важно е в една парламентарна република да има и парламентарен контрол. Независимо дали сме в извънредна ситуация или не, е нормално правителството по някакъв начин да бъде контролирано, за да не се получават гафове“. Това каза Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ „БСП за България“ от парламентарната трибуна.
„Гаф е днешната пресконференция на управляващия орган на Фонда на фондовете. Убеден съм, че половината от вас не знаете какъв е този Фонд на фондовете, създаден през далечната 2016 г., защото до момента те не са свършили нищо. От заделените за него 327 млн. лв. няма един лев, който да е стигнал до реалната икономика. В продължение на 4 години се избират финансови посредници – трябва да има 5 финансови посредника, а са избрани само 2“, продължи той.
Според социалиста ако е имало парламентарен контрол е можело заместник министър-председателят Томислав Дончев да обясни какво прави този фонд и въобще има ли смисъл от съществуването на подобни фондове, при положение че има извънредна ситуация.
„Доколкото разбирам, идеята засега е 200 млн. от ОП „Конкурентоспособност“  да се пренасочат към Българската банка за развитие. След което, когато дойде моментът за съживяване и подпомагане на икономиката, ние няма да имаме средства“, категоричен бе той.
„Нека да се възстанови парламентарният контрол, така че да няма подобни гафове и да има реален контрол върху действията на правителството“, призова Драгомир Стойнев.