БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДВА ПРОТЕСТА В СОФИЯ СРЕЩУ ВЛАСТТА - ПОЛИЦИЯТА ГЛОБИ ДЕСЕТКИ ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ МЕРКИ (ВИДЕО)

Близо 150 души се събраха по-рано днес на две места в София - близо до Софийския университет и до МС

Опит за два протеста пред парламента днес по обяд - и двата неуспешни. Огромни сили на полицията бяха съсредоточени на място и глобяваха масово хората, събрали се на площада.
Имаше и арестувани, белезници се слагаха веднага. Десетки актове за нарушаване на извънредните мерки бяха направени на опитващите се да протестират.

Недоволните се организираха в социалните мрежи, като първият протест с начален час 12 ч беше свикан под мотото: "Защо да плащаме сметки като не работим и не получаваме заплати?"
Вторият, беше с надслов: НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ СРЕЩУ УПРАВЛЕНИЕТО: „НЕКА НЕ БЪДЕМ РОБИ – ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ!“.

Началото на работната седмица започна със засилено полицейско присъствие в центъра на София. Въпреки извънредното положение и забраната за масови мероприятия, граждани излязоха на протест пред Народното събрание срещу прекомерните ограничения във наложените противоепидемични мерки.

Хората се разпръснаха след полицейска проверки за спазване на заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за задължителното носене на маски на обществени места. Полицаи имаше и по градинките, които стриктно следяха да не се струпват хора.

След около час присъствие на площада, протестиращите се разпръснаха след настойчивите действия на полицията.

До момента издадените от МВР актове от въвеждането на извънредното положение за нарушители в цялата страна са 2780 като това включва както нарушения на карантината, така и влизане в паркове и градинки, неспазване на съответната  дистанция. 

Има образувани над 700 досъдебни производства.

В София актовете за нарушения са около 500 като повечето от половината от тях са съставени само през изминалият уикенд. Тогава по улиците и пазарите в столицата бяха  забелязани много хора, а това доведе до затягане на мерките и затваряне на пазарите и тържищата.

Между 24 и 25 хиляди души са под карантина у нас.