БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Двоен стандарт за храните в Европа съществува.Това сочат резултатите от изследвания на Българска агенция по безопасност на храните

Проучването е направено заради старта на нов проект свързан с приетите промени в европейското законодателство, които обещаха да се сложи край на порочната практика.

Съвместен проект на Българска агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите ще изследва седем продуктови стоки в 5 държави, предлагани в две от търговските вериги у нас. Ще се сравняват спиртни напитки, макаронени изделия, млечни продукти, сладкиши, зехтин, подправки и консерви, сред които и детски пюрета. Ще се сравни качеството на продуктите на родния пазар с това на същите, закупени от Португалия, Испания, Германия, Гърция и Унгария. Резултати от досегашни изследвания сочат сериозно разминаване в рецептите за храните на българския пазар и този в Европа.

Проектът е на стойност малко над 179 хил. и 200 евро. С резултатите от него се цели ще служат за мотив за промени в европейските директиви по отношение на състава на храните и ги постави под надзор като нелоялна търговска практика.
Припомняме, че в края на миналата година "БСП за България" внeсе в Народното събрание промени в Закона за храните, с които да бъдат прекратени практиките за двоен стандарт. За да се намалят нелоялните търговски практики, БСП предвиждат санкции както за физическите, така и за юридическите лица. Законопроектът обаче отлежава в деловодството на парламента.


Автор: Таня Германова
0_c5f9cf45ecb9b3110fc9574a83f26da6.jpeg