БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Джо Байдън положи клетва като 46-я президент на САЩ

Джо Байдън положи клетва като 46-я президент на САЩ

Церемонията се провежда при извънредни мерки за сигурност

Нов ден за Америка. Във Вашингтон Джо Байдън положи клетва като 46-ия президент на Съединените щати, заедно с първата жена вицепрезидент - Камала Харис.

Церемонията се провежда при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп.

В първата си реч Байдън заяви, че ще бъде президент на всички американци и че ще се бори с расизма. В същото време той призова американците да прекратят разделението. Имаме да правим много в тази "бедствена зима", заяви още Байдън. Той обеща, че Америка отново ще общува със света. "Ще поправим нашите съюзи и ще се ангажираме със света за пореден път, не за да отговорим на предизвикателствата от вчера, а от днес и утре“, каза новият президент.

Другият риск също е минимизиран - този от заразата с Covid-19. Жителите на Вашингтон са призовани да си останат у дома и да гледат онлайн церемония. 

При влизането на Байдън в Капитолия стана ясно, че е започанала евакуация на Върховния съд на САЩ, сградата на който се намира в непосредствена близост. Евакуацията е заради телефонна заплаха за бомба.

Мерките за сигурност са невиждани. За да се добере човек до Капитолия, трябва да премине през лабиринт от няколко кръга метални и бетонни заграждения. Само притежателите на специални пропуски ще могат да са в близост по време на полагането на клетвата.

Това кара хората, дошли за събитието в американската столица, да останат по стаите си и да го гледат по телевизията.

Сред присъстващите са Бил Клинтън и Хилари Клинтън, Джордж Буш-младши и Лора Буш, Барак Обама и Мишел Обама, показват кадри на PBS. Присъстват също вицепрезидентът на Доналд Тръмп - Майк Пенс, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл и други политици и знаменитости. 

Заради пандемията освен това церемонията протича с по-малко присъстващи. Обикновено на голямата паркова площ пред Конгреса за събитието се събираха десетки хиляди хора. Сега там са поставени близо 190 000 знамена, за да представляват отсъстващата от събитието публика. Церемонията протича при засилени мерки за сигурност както заради пандемията, така и заради щурма срещу Конгреса, станал точно преди две седмици.

Метростанциите в сърцето на Вашингтон са затворени, а по платформите на отворените в близост до центъра и извън тях има въоръжени гвардейци, кучета и екипи на министерството на вътрешната сигурност.

Близо 74 милиона гласуваха за Тръмп, Байдън протяга ръка към тях и тепърва предстои да разберем как те ще отвърнат. Още повече като се има предвид, че Тръмп отказа да приеме изхода от вота и това се сочи за подбудител на щурма на американския Конгрес на 6 януари, при който загинаха петима души.

От своя страна при отпътуването си от Белия дом за последен път в качеството си на президент Тръмп заяви от военната база „Андрюс“, че желае успех на новата администрация, като изтъкна, че те имат изградена основа да постигнат нещо блестящо.