БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ДЖОАН РОУЛИНГ С НОВА ПРИКАЗКА

Първите две глави от приказката вече са налични в мрежата

Световноизвестната писателка Джоaн Роулинг, която създаде сагата за Хари Потър, публикува безплатна онлайн приказка, която е нейният подарък за деца в изолация. Ръкописът на въпросната приказка досега бил забравен и само децата на писателката били чували за него. Сега Джоан Роулинг иска да помогне на своите фенове, които стоят в изолация заради пандемията, като пуска безплатно своята приказка. "The Ickabog", както е заглавието на творбата, е от жанра политическа приказка или приказка за възрастни, каквито са приказките на Дикенс, на Оскар Уайлд и Уилям Такъри например. "The Ickabog" е история за истината и злоупотребата с власт. За да избегна един очевиден въпрос: идеята ми дойде преди повече от десетилетие, така че не е предназначена да се чете като отговор на всичко, което се случва в света в момента. Темите са безвременни и могат да се прилагат за всяка епоха или всяка страна", заявява авторката. Приказката Икабог е преработена, в нея основна тема е социалното неравенство и несправедливото разпределение на ресурси между хората.

Джоан Ролинг не само предоставя безплатно творбата, но и отправя предизвикателство към своята аудитория. Писателката заяви, че очаква нейните малки фенове да създадат илюстрациите към приказката, като за целта е създадена онлайн платформа, на която рисунките ще бъдат качени. Така читателите ще могат да проявяват собственото си въображение и чрез творчество и фантазия да преодолеят трудностите от пандемията. Откъсите от книгата ще бъдат публикувани поетапно до десети юли. Наесен приказката ще излезе и в книжен вариант за колекционерите, а приходите от нея ще отидат в подкрепа на семейства, пострадали от коронавирус.

Това не е първият път, в който Джоан Роулинг се посвещава на благотворителни каузи. Писателката вече дари един милион британски лири за жени, пострадали от насилие и за бездомни хора във Великобритания.

И така, скъпи читатели, първите две глави от приказката вече са налични в мрежата, да се надяваме, че скоро ще бъдат преведени и на български! Приятно четене!