БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕК напомни: Правата на демонстрантите да бъдат спазвани

ЕК напомни: Правата на демонстрантите да бъдат спазвани

Действията на полицията да бъдат законосъобразни по повод протестите в България

Европейската комисия призова правата на демонстрантите да бъдат спазвани, а действията на полицията да бъдат законосъобразни по повод протестите в България, съобщава в. Дума.

 "Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС; държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред", казаха говорители на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец.

 Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонтстантите и за законосъобразността на полицейските действия, добавиха говорителите, цитирани от БТА.

 Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

 В петък рано сутринта маскирани полицаи и жандармеристи разчистиха протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна.

 Говорителите на ЕК посочиха, че "общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС".

 Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. Това наше становище остава непроменено. Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България, посочиха говорителите.

 ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателствата пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед от събитията в България, с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те.