БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Екрем Имамоглу води с 53,76 процента при преброяване на 96,32 процента от бюлетините

Екрем Имамоглу води с 53,76 процента при преброяване на 96,32 процента от бюлетините

Истанбул ще бъде управляван от социалист след 25 години монопол, който победи статуквото!

Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Екрем Имамоглу води с 54,03 процента подкрепа пред канидадата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм, който е получил 45,09 процента подкрепа, според резултати след преброяване на 99,37 процента от гласовете, съобщава Анадолската агенция. (ОБНОВЕНО).

За Имамоглу са гласували 4 698 782 избиратели, а за Йълдъръм - 3 921 201 избиратели. Останалите кандидати в изборите са получили общо 0,88 процента от гласовете.

Йълдъръм призна поражението си и поздрави своя опонент, съобщава Асошиейтед прес. Стотици автобуси и хиляди леки поли прииждаха към турския мегаполис, като гражданите прекъснаха своите почивки и отпуски, за да упражнят правото си на глас. Същото направиха и хиляди граждани от България, притежаващи и турски паспорти.

"Според резултатите моят съпреник Екрем Имамоглу води в надпреварата. Поздравявам го и му желая успех. Надявам се, че той ще служи добре на Истанбул", заяви Йълдъръм, цитиран от АФП. Йълдъръм заяви, че изборите са показали, че демокрацията в Турция функционира отлично, предаде Ройтерс

Имамоглу посочи, че победата му в Истанбул бележи "ново начало" за Турция. В изявление пред телевизионниет камери Имамоглу подчерта, че всъщност повторният избор е победа на демокрацията, на волята на народа на Истанбул. Имамоглу призова президента Реджеп Тайип Ердоган да работят заедно за разрешаване на тежките проблеми, пред които са изправени жителите на мегаполиса.

"Моето желание е да работим заедно по всички проблеми, нашите съграждани очакват работа и разрешаване на проблеми. Затова съм готов всеки момент да се срещна с вас и да обсъдим пътната карта, по която като кмет на Истанбул бих искал да работим, каза Имамоглу. Той обеща, че ще вложи всички сили за разрешаването на проблемите. Имамоглу посочи, че избирането му не е победа, а е ново начало и че ще работи с всички заедно за прогреса на мегаполиса. Занапред всичко ще бъде много хубаво.", каза в заключение Имамоглу.

Победата на опозицията на днешните повторни избори за кмет на метрополията бележи край на 25-годишния контрол на ислямо-консервативния лагер върху кметството в Истанбул - най-големия град на Турция и икономическа столица на страната, отбелязва АФП.

Имамоглу, който е от кемалистката НРП, разчиташе също на подкрепата на националистическата "Добра партия" и на прокюрдската Демократичната партия на народите, канализирайки по този начин основните сили, враждебно настроени към Ердоган, отбелязва АФП. Днешният вот се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу. Той победи с много малка разлика Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Имамоглу печели 54% от гласовете, а Йълдъръм получи 45%, съобщи турската информационна агенция Анадолу.
Турският президент Ердоган призна поражението си и поздрави новият кмет на Истанбул.
В Истанбул имаше спонтанно организирани тържества за победата на Имамоглу, а коментаторите отбелязаха, че това е повече от победа на местни избори.
Самият Ердоган, който започва политическата си кариера като кмет на мегаполиса заяви, че: "Който и да спечели Истанбул, печели Турция".