БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕКСПЕРТИ: ВЕРОЯТНА ПРИЧИНА ЗА КАТАСТРОФАТА Е ЗАГУБА НА ПРОСТРАНСТВЕНА ОРИЕНТАЦИЯ НА ВОДАЧА ЗАРАДИ СЪСТОЯНИЕТО НА ИНФРАСТРУКТУРАТА

До това мнение стигат експертите от Европейския център за пътна безопасност

Причината за катастрофата с автобуса от Северна Македония в нощта срещу вторник, при която загинаха 45 души, най-вероятно е загуба на пространствена ориентация на водача заради състоянието на инфраструктурата, като това включва пътя, знаците и маркировката. До това мнение стигат експертите от Европейския център за пътна безопасност.

Експертите Дияна Русинова и Красимир Георгиев направиха експеримент, като преминаха в тъмните часове с автобус по маршрута на катастрофиралото превозно средство. При него не са успели да стигнат до самото място на инцидента, защото пътят все още е затворен. Въпреки това още преди този участък, те констатират, че състоянието на "маркировката и знаците е недобро.

Като проблеми се посочват липсата на "котешки очи" по мантинелите, монтирането на опасна мантинела на отбивката за почивка и липсата на осветление на пътните възли. Нарушение на разпоредбите е и пътуването с деца през нощта и вероятният превоз на леснозапалими материали.
Експертите все пак отбелязват, че това е работна версия и може да има и други причини.