БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ХОСПИТАЛИЗАЦИЯ ОТ 1 АВГУСТ

ТРЕТИ СЛУЧАИ НА МАЙМУНСКА ШАРКА В БЪЛГАРИЯ

Здравното министерство планира електронни направления за хоспитализации от 1 август. Това съобщи министърът в оставка Асена Сербезова. А, от днес 4тата доза от препаратите срещу ковид става факт.

Министерството на здравеопазването вече провежда обучения за това как ще се работи с електронните направления за хоспитализиране. Предстои и електронно въвеждане на имунизациите в Националната здравноинформационна система. След въвеждането на е-направление за влизане в болница и епикризите ще бъдат електронни, а пациентът няма да носи документи на хартия. Предвижда се още създаването на мобилно приложение, чрез което лекарите ще могат да предписват лекарства, които не се заплащат от НЗОК електронно. Идеята е първоначално да отпадне предписването на антибиотици на бяла рецепта. Все още обаче не е ясно кога ще бъде готово приложението.

Междувременно стана ясно, че в България е регистриран и трети случаи на маймунска шарка, който отново е при мъж. Преди дни бяха потвърдени два случая. Новият пациент е бил контактен с някой от първите потвърдени. Единият мъж вече е изписан.

А от днес втората бустерна доза от препаратите срещу ковид ще може да се въвежда в Националния имунизационен регистър. Четвъртата игла може да се поставя най-рано четири месеца след първата бустерна доза. Сертификатът за това е идентичен с досегашните документи. Той ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго. А новите случаи на коронавирус са 123. Това показват данни на Единния информационен портал. Положителни са 10.8% от взетите проби. 320 са пациентите в болница, а от тях 26 са в интензивно отделение. През последните 24 часа не са починали хора заради усложнения, свързани с COVID-19.