БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Елена Йончева: 12 години сме в ЕС, а българите живеят в бедност и корупция

Елена Йончева: 12 години сме в ЕС, а българите живеят в бедност и корупция

Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив, категорична бе Йончева.

Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел. Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40 процента от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че две трети от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват. Това заяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева в ефира на Нова тв. Тази сутрин тя участва в предизборен дебат с водача на листата на ГЕРБ Мария Габриел.
Йончева бе категорична, че ако усвоените през последното десетителия средства от европрограми, България трябваше да се превърне в едно добро място за живеене. Очевидно обаче разпределянето на тези пари не е справедливо и не е в полза на гражданите. 70 процента от парите за земеделие са изразходвани от под 100 фирми. Вместо да се дават средства на млади фермери, те облагодетелстват определен кръг, заяви Йончева. И допълни, че това е част работата на евродепутатите - да се пренасочат пари към по-млади производители, "за да се върнат и българите от чужбина".

Йончева коментира и жалбата на БСП към ЦИК заради това, че Бойко Борисов оглавява предизборен щаб, докато е министър-председател. Това е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности. Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев, който е бил в Асеновград на празник на града, възмути се Йончева.
Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив, категорична бе Йончева.