БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Елена Йончева: Бедността е големият проблем, свързан с насилието над жени

Елена Йончева: Бедността е големият проблем, свързан с насилието над жени

Нужни са инициативи от държавата за включване на дамите в социалния живот, подчерта водачът на евролистата на БСП

В Европейския съюз една от десет жени е обект на сексуално насилие, а една от пет е подложена на физическо насилие, припомни тя. "У нас проблемът е специфичен, защото държавата ни е много бедна. 40% от българите живеят на прага на бедността, а 60% от населението на страната са функционално неграмотни. Това не може да не оказва влияние върху насилието в семейството", отбеляза Йончева. Тя е категорична, че са нужни инициативи на държавата за включване на жените в социалния живот.

Във всеки областен град трябва да бъдат създадени кризисни центрове, в които да има психолози, трябва да се създаде и база данни към МВР, съдържаща данните на насилниците, настоя Йончева. Според нея, когато се говори за насилието над жени, обикновено се дават конкретни примери, без да се влиза в същността на проблема. "Статистиката от последните 3 години показва, че всяка четвърта българка е обект на домашно насилие, а насилието над жени се е увеличило с 50% за това време. Това означава задълбочаване на проблема, а не тенденция за неговото решаване", обясни Йончева. Тя припомни, че през миналата година след предложение на БСП парламентът прие законодателни промени в Наказателния кодекс с надеждата, че с търсенето на наказателна отговорност насилието над жени ще намалее.

"Само със законодателни промени обаче този проблем няма как да бъде решен. Нужни са мерки за превенция", призова Йончева. Тя подчерта, че ЕС е предложил "Европейски социален стълб", чрез който да се реализират редица социални инициативи, които да гарантират минимална заплата и пенсия, които биха довели и до повече сигурност в семейството. "Този стълб ще се гледа от следващия състав на ЕП. Той трябва да включва и равни възможности за достъп до работа, справедливо заплащане и добри условия на труд", е мнението на Йончева.