БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Елена Йончева в Благоевград: Добрата новина е, че бандата на ГЕРБ си отиват

По думите ѝ авторитарната групировка, начело с Борисов, си отива и това е голям шанс да започне възстановяване на България

В Европа ще започне да работи европейска прокуратура. Неслучайно ГЕРБ се страхуват от избора на г-жа Кьовеши за европейски прокурор”, каза още тя. По думите на Йончева управляващите знаят, че ако им европейска прокуратура – има шанс за правосъдие и възмездие в България.

„Проблемът в България е ограбването – 22 процента от БВП на България си заминават в резултат на корупция”, каза тя. Йончева констатира, че с 11 млрд. евро два милиона и половина българи могат да получат средни работни заплати. „Това е три пъти колкото бюджета на българското здравеопазване. С тези пари може да бъде съживена българската икономика”, каза още тя.

И добави, че след тези избори ще има предсрочни парламентарни избори, след които бандата на Борисов ще се разпадне. Тя вече започна да се разпада, защото хората видяха, че това е машина за грабеж.

Йончева коментира и темата „апартаментгейт“: Тя не се изчерпва. Това е само върхът на айсберга. Ние не говорим за нарушен морал. Това е най-малкото. Става дума, затова, че е погазен законът. Ще ви цитирам Закона за противодействие на корупцията, където в чл. 3, ал. 1 се казва, че корупция е налице, когато в резултат на заемана висша публична длъжност лицето злоупотребява с власт с цел пряко или косвено извличане на материална облага.

Йончева говори и за свободата на медиите в България и незавидната ни позиция в класацията на „Репортери без граници“.

„ Управляващите владеят медиите и това се вижда в Европейския съюз. Само преди 10 години бяхме на едно място с Франция по свобода на медиите.“ Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ за евроизборите Елена Йончева по време на срещата с обществеността в Благоевград.