БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕМА ОДОБРИ ДВА НОВИ ПРЕПАРАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС

Те са швейцарски и южнокорейски медикаменти

Европейската агенция по лекарствата одобри за Европейския съюз два нови препарата за лечение на коронавирус. Това са швейцарски и южнокорейски медикаменти. Те действат на основата на отгледани по лабораторен път антитела срещу КОВИД-19 и ще се прилагат чрез инжектиране.

Европейската агенция по лекарствата дава зелена светлина на лекарството от швейцарската фармацевтична компания "Рош" "Ронапрев" и на южнокорейската лаборатория "ЦелТрион" "Регданвимаб".

„Това са първите лекарства на базата на моноклонални антитела, получили положителна оценка срещу COVID-19“, заяви базираната в Амстердам Европейска агенция по лекарствата.

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кирякидес каза, че одобрението на двете лекарства е "важна стъпка" срещу болестта, тъй като ЕС досега зависи от четири ваксини.

„Във момент, когато случаите на зараза се увеличават в почти всички държави-членки, е успокояващо да видим обещаващи нови лечения, които се развиват в нашата фармацевтична стратегия срещу COVID-19", заяви Стела Кирякидец, европейски комисар по здравеопазването.

Антителата са една от основите на имунната система на човек. Те се произвеждат по естествен път срещу чужди елементи, като вирус.