БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕМАНЮЕЛ МАКРОН ПОД „ЮБЕР“ НАТИСК

Скандалът около връзките между компанията „Юбер“ и френският президент Еманюел Макрон се разгаря

Скандалът около връзките между компанията „Юбер“ и френският президент Еманюел Макрон се разгаря. Той е под натиск да обясни предполагаемите си връзки с частната фирма, занимаваща се с превоз на пътници. Според мащабно журналистическо разследване, докато е бил министър, той е помагал компанията да изтласка класическите таксита от френските улици.

В периода от 2014 до 2016 г., докато e министър на икономиката, Еманюел Макрон провежда поредица от необявени срещи с висшите служители на „Юбер“. Френският вестник „Льо Монд“ съобщава, че Макрон е постигнал "тайна" сделка за регулиране на услугите на компанията в пряка вреда на съществуващите традиционни таксиметрови компании. Твърди се, че той се е съгласил да помогне на „Юбер“ да заобиколи законодателството, прието през 2014 г. за регулиране на таксиметровите услуги. През това време компанията е разследвана за бизнес дейности, които противоречат на френските социални закони и могат да се опишат като хищнически.

Депутатите от опозицията в Париж остро критикуват настоящия президент, обвинявайки го в "лобиране в услуга на чужди частни икономически интереси". И лявата и дясната опозиция е на мнение, че френският президент е "идеолог на дерегулацията и глобализацията". Противниците на президента също настояват за парламентарното разследване на Макрон, което може да се окаже проблемно за него, след като вече загуби парламентарното си мнозинство.

По времето, когато Макрон беше министър на икономиката, президент на страната беше Франсоа Оланд. Неговият офис отрече да е знаел за срещите на Макрон с „Юбер“.

А от партията на Макрон – „Ренесанс“ твърдят, че дейността на Макрон всъщност е помагала за откриване на десетки хиляди нови работни места в Петата република.