БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Емблематичният локомотив № 46.03 "Баба Меца" на БДЖ отпътува за Банкя с пътническа композиция

Ретро пътуването се организира съвместно със Столична община, район "Банкя" по повод провеждането на Фестивала на уличните артисти

Град Банкя празнува 50-годишен юбилей с първия у нас "Фестивал на уличните артисти". Фестивалът e с подкрепата на Младежкия съвет на американския посланик в България.

"Фестивалът има за цел благотворителна кауза. Всички ще имат запечатани кутии, в които хората ще могат да даряват средства. Събраните средства тази година ще бъдат инвестирани в поставянето на кът за шах в парка на град Банкя", сподели Спасиан Чолаков, представител на Младежкия съвет на американския посланик в България. Фестивалът цели да подкрепи изкуството на уличните артисти и е част от календара на културните събития на Софийска община.

По света пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите туристически преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е несъизмеримо по-трудна от всеки друг вид ремонтна дейност.

Историята на "Баба Меца" е забележителна. Локомотивът е от серията 46.03, и е най-мощният в Европа, а неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него, в продължение на три години, като огняр работи и поетът Никола Вапцаров.


Автор: Атанас Лозанов
nasix_bad6b5e491b279785de9008cd4e72b60.jpeg