БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Емил Георгиев: Водата в Хасково е не само негодна, а вредна /ВИДЕО/

На Хасково проблемът е алфа -частицита. Тя е 20 пъти над нормата

Доказано през последните 3 години - питейната вода в Хасково не отговаря на изискванията за питейните води. В същото време, през последните 3 години, нито един от тримата депутати от ГЕРБ, подали сигнала до прокуратурата срещу Корнелия Нинова, не е мръднал пръста си, за да реши проблема с водата”. Това заяви председателят на „Екогласност” Емил Георгиев пред БСТВ. 

Той разказа, че през 2004 година, в качеството си на представител на Федерацията на потребителите, е спряно водоподаването от язовир Тракиец заради огромното съдържание на манган, което по думите му е било прикривано с години. 

„В качеството си на представител на Федерацията на потребителите, алармирам от три години, че водата не само е негодна, тя е вредна. Никой не си прави труда да изследва какво друго има във водата, освен уран”, подчерта още Георгиев.  Той показа и официална справка, в която се казва, че Хасково е на първо място в България по ракови заболявания: „Никой не си даде труда да каже защо." 

„На Хасково проблемът е алфа-частицита. Тя е достигнала 20 пъти над нормата. Това е геноцид”, категоричен е той. Георгиев показа официален отговор на  Министерството на здравеопазването и Регионалната инспекция, в който се казва, че само 3 броя проби са направени за качествата на водата през 2019 година, като всички показват в пъти по-голяма алфа активност.

„Още утре аз ще поискам нова официална справка за всички проби на водата досега, защото съм убеден, че водата на Хасково не е с подходящо качество”, заключи Емил Георгиев.