БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕНЕРГЕТИКАТА, ПОЛША И МИГРАЦИЯТА - ОСНОВНИ ТЕМИ НА СРЕЩАТА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ

България ще бъде представена от президента Румен Радев

Страните от Средиземноморието, водени от Испания, настояват да се извърши съвместна покупка на природен газ на едро, както Европейската комисия закупи ваксини срещу коронавирус от името на държавите от ЕС. Смята се, че това няма да покрие всички нужди, но ще помогне да се създаде минимален резерв, достъпен за всички.

От друга страна, Германия и Холандия предпочитат пазарите на горива да се урегулират сами и очакват кризата да приключи до пролетта. Франция твърди, че ядрената енергия може да има голям принос за решаването на проблема. Междувременно Полша и Унгария настояват за забавяне на намаляването на вредните емисии в атмосферата. А председателят на Европейската комисия настоява за все по-широко използване на зелени източници.

"Преходът към зелена енергия е жизненоважен не само за нашата планета. Също така е от решаващо значение за нашата икономика и устойчивостта на скокове в цените на енергията", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Участниците в срещата ще разгледат и нарушаването на върховенството на закона от страна на Полша и основния договор за ЕС. Конфликтът между Брюксел и Варшава избухна, след като тя постави националното законодателство над съюзното.

Германският канцлер Ангела Меркел, за която тази среща на високо равнище е може би последната, преди да се оттегли, призова лидерите на държавите за по-активен диалог и предупреди да не се намаляват финансовите средства за Полша и Унгария.

Заседанието тази вечер ще обхване също темите за борбата с пандемията и миграцията.