БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕНЕРГИЙНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ОБСЪЖДАТ ОГРАНИЧЕНИЕТО НА ЦЕНИТЕ

Брюксел e домакин на среща на министрите на енергетиката

Брюксел e домакин на среща на министрите на енергетиката. Планира се одобряването на пакет от спешни мерки за намаляване на сметките. Предложените от Европейската комисия ограничения в потреблението и облагането на свръхпечалбите на производителите на енергия, се смятат за договорени по принцип, но не така стои въпроса с тавана на цената на газа.

По-рано Европейският съюз планираше да ограничи закупуването на енергийни ресурси от Русия, за да има по-малко пари за финансиране на войната в Украйна. 15 държави-членки изпратиха писмо до Европейската комисия с искане да се определи лимит на цените за целия внасян газ, независимо от произхода.

Френският представител призовава да се разчита на пазарните сили и според него основната причина за инфлацията на горивата е спирането на доставките от Русия:

"Основните увеличения на цените не са само по фундаментални или геополитически причини, а поради пазарни провали, които трябва да коригираме. В следващите няколко часа се надяваме да намерим правилните начини за това.“

В същото време еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон предложи да се въведе лимит на цените на ниво ЕС само за газа, който се използва за производство на електроенергия. Подобно изключение вече е направено за Испания и Португалия, поради което е наречено „иберийско“.

Очаква се министерската среща да приключи с одобрението на три конкретни изисквания. И теса - определяне на максималния доход за предприятия, използващи възобновяеми източници или ядрена енергия, на 180 евро за мегаватчас. 33 процента данък върху неочакваните печалби за компаниите, работещи с изкопаеми горива. Задължително намаление на потреблението на електроенергия с 5% в пиковите часове. Тези мерки, предназначени да замразят или намалят сметките за електричество и топлина на гражданите, ще влязат в сила веднага след срещата, наричана още Енергиен съвет на ЕС.