БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕП ЩЕ ГЛАСУВА ПОЗИЦИЯ ПО ПАКЕТ "МОБИЛНОСТ"

Пакетът Мобилност, който силно ще засегне българския транспортен бранш, е все по-близо до фактическото му прилагане

Според запознати днешното заседание на комисията няма особено значение, освен да изпрати политически сигнал към евродепутатите. Вотът в пленарна зала по пакета е предвиден за 8 юли. За да бъдат приети внесените поправки по пакета, за връщането на камионите и водачите, е необходимо абсолютно мнозинство, което е малко вероятно да бъде постигнато.

Внесени са около 100 предложения за промени, а пакетът "Мобилност" засяга основно превозите на фирми от Източна Европа и удря и българските превозвачи. Спорните текстове изискват шофьорът да се връща в страната, в която е регистрирано превозното средство, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намира, а камионите да се прибират в държавата, в която е регистрирана фирмата, поне веднъж на 8 седмици.

Категорично против са страните от Източна Европа - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония. Според тях това ще удари не само важния за тях транспортен бранш, но и ще доведе до екологични проблеми и засилен трафик на граничните пунктове.