БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕРДОГАН: ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА СИ ИЗПЪЛНЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА

Турция все още може да спре влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Турция все още може да спре влизането на Швеция и Финландия в НАТО. Президентът Реджеп Ердоган приветства меморандума, според който двете скандинавски държави се задължават да не подкрепят кюрдските организации, смятани от Анкара за терористични. Същевременно той заяви, че трябва да види изпълнението на задълженията на практика и едва след това парламентът на Турция ще ратифицира молбите им за присъединяване.

Ердоган настоява Швеция и Финландия да променят колкото се може по-скоро законодателството по отношение на терористичните организации. Той допълни, че Стокхолм е обещал да екстрадира 73 лица, смятани за терористи в Турция като част от споразумението.

"Целта на обещанията е да се спазват. Ще следим дали прилагат елементите от меморандума и ще действаме по съответния начин. Първо Швеция и Финландия да си изпълнят задълженията. Ако ли не, ратифицирането на кандидатурите им в НАТО няма дори да бъде пратено в парламента ни", заяви Ердоган

Той описа сделката с двете северни страни като „дипломатическа победа“. Според подписания меморандум Финландия и Швеция се ангажираха да не подкрепят кюрдски въоръжени групировки, а също мрежата на базирания в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, за когото Анкара твърди, че е организирал опит за преврат през 2016 г.