БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕРДОГАН ЗАПЛАШИ АТИНА: АКО ОТВОРИМ ГРАНИЦИТЕ СИ, НЕ ЗНАЯ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ГЪРЦИЯ

Турският президент Ердоган заплаши гръцките власти, че ще отвори границите си за бежанците

Президентът на Турция предприе директна словесна атака срещу премиера на Гърция Кириакос Мицотакис по повод имиграцията. Той обвини ръководителя на правителството на съседната държа в лъжа и прикриване на лошото отношение на идващите на нейна територия мигранти. По време на пресконференция в Анкара заедно с унгарския премиер Виктор Орбан той индиректно заплаши Гърция, намеквайки че страната му е готова да отвори границата си за мигранти.

"Гърция е тази, която осъжда бежанците на смърт в Средиземно и Егейско море. Неблагодарно е да се каже, че проблемът с имиграцията идва от Турция, страна, която приема почти 5 милиона бежанци на своя територия. Нямам представа как Гърция ще се справи, ако Турция отвори вратите за мигранти", заяви Ердоган.

Прессекретарят на гръцкото правителство заяви, че когато Гърция е застрашена от страни, които инструментализират миграцията, ще отговори с решително.

Унгарският премиер от своя страна обеща да поиска от Брюксел пари за Анкара, за да се справи с миграцията, защото според него, Европа ще рухне под тежестта на ситуацията без партньори като Турция.