БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕС ГОТВИ ДА ДАДЕ СТАТУТ НА КАНДИДАТ НА УКРАЙНА

ЕС ГОТВИ ДА ДАДЕ СТАТУТ НА КАНДИДАТ НА УКРАЙНА

Предоставянето на този статут на Украйна беше подкрепено от лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния

Европейската комисия разглежда въпроса за предоставяне на Украйна и Молдова на статут на кандидатки за членство в Европейския съюз. Предоставянето на този статут на Украйна беше подкрепено от лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния, които бяха на официално посещение в Киев.

Лидерите на 4-те страни – Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Марио Драги и Краус Йоханис напомниха на украинското ръководство, че процесът на присъединяване ще бъде дълъг.

"Този сигнал трябва да бъде изпратен сега: да, ние сме готови да ви признаем като кандидат за членство. Но в същото време ние казахме всички заедно и откровено, че този процес ще отнеме време, ще има условия и етапи“, заяви Макрон.

По време на разговорите беше обсъдено и продължаването на доставките на нови западни оръжия за Украйна. Перспективите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз ще бъдат обсъдени и на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в Брюксел на 23-24 юни. В края на месеца президентът Зеленски също ще може да представи своите виждания по този въпрос на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в замъка Елмау в Бавария.

Междувременно бойните действия в Източна Украйна продължават. Най-малко четирима цивилни загинаха, а седем бяха ранени в резултат на руски въздушни удари по Лисичанск. Няма признаци битката за този град и съседния му Северодонецк да е към края си.

Украйнските служби съобщиха, че са поразили руски военен влекач, превозващ войници, оръжия и муниции до окупирания от Русия Змийски остров, намиращ се южно от Одеса.

Според украинското военноморско командване на борда му е имало противоракетна система, но тя не е предотвратила удара. По данни на командването "Василий Бех" е част от руския Черноморски флот от 2017 г.