БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕС ГОТВИ НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Все още не са представени детайли какви точно ще са новите ограничения

Страните от ЕС се съгласиха да въведат нов, осми поред, пакет от ограничения в отговор на обявяването на мобилизация в Русия и плановете за провеждане на референдуми в четири региона на Украйна за присъединяване към нея. На неформалната среща на външните министри на страните от ЕС, свикана вчера в кулоарите на общото събрание на ООН, където беше взето решението, участва и първия дипломат на Украйна Дмитрий Кулеба.

В съвместното изявление се казва, че 27 страни от ЕС осъждат подготовката на референдуми в контролираните от Русия територии, противопоставят се на мобилизацията в Русия, а също така разглеждат изявленията на Владимир Путин за защита на териториалната цялост като заплаха за използването на ядрени оръжия.

"Срещу Русия ще бъдат въведени допълнителни ограничителни мерки, това ще стане възможно най-скоро в съгласие с нашите партньори. Искам да подчертая един важен момент по-специално. В съответствие с Устава на ООН и международното право Киев упражнява легитимното си право да бъде защитен от руска агресия и да си възвърне пълния контрол над своята територия. Украйна има право да освободи окупираните територии в рамките на своите международно признати граници. И за това ще продължим да подкрепяме усилията на Киев, предоставяйки военна техника, колкото е необходимо", заяви Жозеп Борел, върховен председател на ЕС.

Все още не са представени детайли какви точно ще са новите ограничения.

Референдумите в четири украински области, частично окупирани от руската армия, ще се проведат от 23 до 27 септември. Така, според изявленията на назначените от Москва власти на Запорожка област, гласуването ще обхване 73% от региона.