БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕС ГОТВИ ПОРЕДЕН ПАКЕТ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ

Европейският съюз работи по пореден пакет от санкции срещу Русия, след като Владимир Путин обяви подкрепата си за четирите референдума в Украйна

Европейският съюз работи по пореден пакет от санкции срещу Русия, след като Владимир Путин обяви подкрепата си за четирите референдума в Украйна. Пакетът вероятно ще бъде насочен към конкретни индустрии, като например авиацията, и ще забрани износа на технологии, важни за руската индустрия. В него ще бъдат включени и няколко руски граждани.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че санкциите срещу Русия са ефективни. Това тя заяви по време на лекция в Принстънския университет,

"Ако погледнете финансовия сектор в Русия, ще видите, че сега той е на изкуствено дишане. Руската индустрия е в руини. Много е интересно да се погледне военният комплекс, защото сега е много трудно за него да запълни загубите на необходимото за въоръжените сили. Резервни части не са налични", заяви Урсула фон дер Лайен.

Европейският комисар по енергетиката Кадри Симсон заяви, че е малко вероятно новите санкции да засегнат енергийния сектор. Същевременно обаче влиятелното американско издание Блумбърг, позовавайки се на източници от комисията, съобщава, че новите санкции все пак ще засегнат газовия сектор. Все още обаче се обсъжда въпросът за тавана на цената на руския газ.

На Общото събрание на ООН върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел обвини Русия, че е въвлякла света в глобална рецесия и е причинила глобална хранителна криза. Според него наред със санкциите ЕС ще подкрепи Международния наказателен съд, за да гарантира справедливост и да потърси отговорност от руския режим.