БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕС И БЕЛАРУС ПОСТИГНАХА КОМПРОМИСИ ПО МИГРАНТСКАТА КРИЗА

Мигрантската криза по източните граници на Европейския съюз отива към своя край

Лидерите на Германия и Беларус са съгласни, че "проблемът трябва да бъде издигнат до нивото на отношенията Беларус-ЕС". „Длъжностните лица, назначени от всяка страна, трябва незабавно да започнат преговори“, се казва в изявление, цитирано от белоруската държавна агенция "Белта".

Лидерите са провели втория си телефонен разговор през последните дни. След първия от тях стана известно, че Европейският съюз ще отпусне стотици милиони евро помощ за мигрантите, за да им се организира престой на територията на Беларус.

На този фон стана известно, че около триста иракски мигранти, които са прекарали няколко седмици на границата, са решили да се върнат в родината си. Националната иракска авиокомпания им организира полетите.

Още няколкостотин бежанци, които все още не са се отказали от надежда да стигнат до Европа, остават на ГКПП Кузница-Брузги.

Полша е решена да не допуска нелегални имигранти да влизат на територията си. По-рано нейните сили за сигурност използваха водни оръдия - при температура на въздуха не по-висока от пет градуса - срещу мигранти, които се опитват да пробият бариерите на пункта.