БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕС НАМАЛЯВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ГАЗ С 15% ДО МАРТ 2023 Г.

ЕС НАМАЛЯВА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ГАЗ С 15% ДО МАРТ 2023 Г.

Това стана на среща на министрите на ЕС в Брюксел

ЕС намали потреблението на газ с 15% до март 2023 г. в отговор на намалените доставки на Русия към Европа. Това стана на среща на министрите на ЕС в Брюксел. Изключение от този План се предвижда за островни държави като Ирландия, Кипър или Малта, и държави без връзка с международна мрежа за доставка на газ.

Заради намалелите доставки на синьо гориво Брюксел поиска страните членки да свият потреблението си с 15% от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. Освен това се предвижда да се създаде възможност за задействане на предупреждение от страна на ЕС в случай на широко разпространен недостиг на доставки и за определяне на задължителни цели за икономии.

В сравнение с първия проект на ЕК обаче се предвиждат значително повече изключения, а условията за невъвеждане на задължителните цели за икономии също са повишени. Последното ще може да се прилага само от Съвета на държавите членки, а не от ЕК. Това означава, че предложението на Комисията за обвързващи цели за икономии трябва да бъде одобрено от група от 15 от 27-те държави от ЕС. Освен това те ще трябва да съставляват заедно поне 65% от общото население на Съюза.

От вчера цената на газа се повиши с още 8%, след като "Газпром" обяви спирането на ще една турбина от газопровода "Северен поток-1" за ремонт. Така доставките по тръбата спаднаха до 33 милиона кубически метра на ден при обичаен капацитет от над 160 милиона.

Украинският президент Володимир Зеленски призова за още по-засилени санкции върху Русия, защото последната водела газова война срещу Европа.