БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

ЕС подкрепя сделката с Иран, чака Помпео за преговори

Това коментира върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини по повод неочакваното пътуване на американския държавен секретар Майк Помпео към Брюксел

Европейският съюз напълно подкрепя международното ядрено споразумение с Иран и иска съперничещите си сили да избягват допълнителна ескалация по казуса.

Това коментира върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини по повод неочакваното пътуване на американския държавен секретар Майк Помпео към Брюксел. В последния момент той отлетя за срещата на външните министри на ЕС, за да убеди европейците да подкрепят САЩ в конфликта с Иран.
Могерини обаче не даде много надежди, че има съвпадение на позициите между Вашингтон и Брюксел.
Могерини отбеляза, че е била информирана за пристигането на Помпео в Брюксел, където външните министри на страните членки ще проведат редовното си месечно заседание.
Ние ще бъдем тук цял ден със зает дневен ред. Така че ще видим през деня как и дали ще успеем да организираме среща. Той винаги е добре дошъл, но в момента няма конкретни планове, обясни тя.
Европейските държави обявиха миналата седмица, че искат да запазят ядреното споразумение с Иран, но отхвърлиха "ултиматумите" на Техеран, след като Иран наложи срок от 60 дни да се облекчат санкциите или страната ще изостави някои ангажименти към сделката.
На два пъти Помпео променя графика си в последната минута миналата седмица заради Иран. Той отмени посещението си в Берлин и Гренландия и се върна в САЩ от Лондон.
Днес външните министри на ЕС ще проведат заседание и вероятно Помпео ще се опита да ги убеди да предприемат действия срещу Ислямската република.
В неделя високопоставен командир на Революционната гвардия на Иран предупреди, че американското военно присъствие в Персийския залив е сериозна заплаха, но сега представлява мишена.
САЩ разположиха войници, самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Близкия изток.