БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

ЕСТОНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ВОЙНА С ПАМЕТНИЦИТЕ

Правителството на Естония обяви, че ще премахне всички паметници от съветската епоха от обществени места в страната

Правителството на Естония обяви, че ще премахне всички паметници от съветската епоха от обществени места в страната. Премиерът Кая Калас заяви, че решението е взето поради опасността от обществени безредици заради военната операция на Русия в Украйна. Решението влезе в сила незабавно, като бяха извършени демонтажи на монументи, смятани за символ на борбата срещу фашизма през Втората световна война.

Естонските власти демонтираха съветския паметник Т-34 в Нарва, както и няколко други паметника от времето на Съветския съюз. Танкът, който има култово значение за местните, е преместен в Естонския военен музей близо до Талин. По време на демонтажа и транспортирането на танка Естония затвори границата с Русия.

"Според Конституцията основната ценност на естонската държава е вътрешният мир. Ние няма да дадем възможност на Русия да използва миналото, за да унищожи вътрешният мир на Естония. Следователно паметниците, които участват в информационната война, трябва да бъдат премахнати спешно", заяви Кая Калас, премиер на Естония.

По-рано Калас обясни решението на правителството с това, че танкът е оръжие за убийство, а в настоящата ситуация паметникът в Нарва също символизира убийството на хора в Украйна.

На свой ред външният министър Урмас Рейнсалу се закани, че в страната няма място за съветски паметници и те ще бъдат сринати до края на годината.

Руското посолство в Естония в изявление относно събарянето на съветски паметници обвини властите на страната във война с историческата истина. Според местните антифашисти правителството така реабилитира нацизма. Около 85 на 100 от жителите на граничния град Нарва са рускоговорящи. Решението на градския съвет от понеделник да премести паметника вече доведе до протести.