БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

БСТВ на живо

Евродепутати искат проверка на семейството на Урсула фон дер Лайен

Евродепутати искат проверка на семейството на Урсула фон дер Лайен

През октомври стана известно, че Европейската прокуратура е започнала разследване на закупуването на ваксини срещу коронавирус от Европейския съюз

Група евродепутати настояват за разследване на търговската дейност на семейството на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Става въпрос преди всичко за съпругата на шефа на ЕК - Хайко фон дер Лайен.

Седем депутати от Зелената партия изпратиха съответно писмо до Европейския съюз. Документът е публикуван в портала Newsbreak.gr.

От запитването на депутатите следва, че Хайко фон дер Лайен е медицински директор в Orgenesis Inc. Компанията е получила 320 милиона евро от Европейската комисия, която се ръководи от съпругата му.

„Случаят придобива размерите на главозамайващ скандал, може би най-големият от основаването на ЕС “, съобщава гръцкият портал.

Евродепутатите декларират възможен конфликт на интереси. Те призовават комисаря по прозрачността да разследва дали ръководните позиции на Хайко фон дер Лайен са съвместими с институционалната роля на съпругата му.

Гръцкият портал припомня, че преди пет години, когато Урсула фон дер Лайен беше министър на отбраната на Германия, стана известно, че тя е дала десетки милиони на консултантски фирми. И тези разходи никога не са били оповестени публично. Това обаче по никакъв начин не пречи на Урсула фон дер Лайен да заема сегашния си пост. Може да се предположи, че настоящият призив на малка група евродепутати няма да доведе до нещо.

Припомняме, че през октомври стана известно, че Европейската прокуратура е започнала разследване на закупуването на ваксини срещу коронавирус от Европейския съюз.

Преди това Европейската сметна камара обвини Европейската комисия, че е отказала да разкрие подробности за ролята на Урсула фон дер Лайен в преговорите с Pfizer за най-големия договор на ЕС за закупуване на ваксина през май 2021 г.

По време на пандемията от коронавирус Европейската комисия подписа договори за закупуване на ваксини срещу коронавирус с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Moderna, Novavax и Valneva.

Точните цени на дозите ваксини не бяха оповестени под предлог на договорни задължения за неоповестяване на подробности. Но е известно, че за покупки по тези договори са похарчени десетки милиарди евро. А по-късно се оказа, че милиони дози ваксини са останали неизползвани. 

От самата Европейска комисия увериха, че не знаят какво е предизвикало интереса на прокуратурата към закупуването на ваксини срещу коронавирус .

Трябва да кажа, че тези покупки в Брюксел бяха представени като голямо постижение, тъй като те не бяха направени на ниво отделни държави, а на ниво Европейски съюз. Предлага се тази практика да се разшири и за други покупки. Например природен газ. Тук обаче практически стъпки все още не се наблюдават.