БЪЛГАРСКА СВОБОДНА ТЕЛЕВИЗИЯ

Евродепутатите гласуват днес 49 поправки в резолюцията за България

Евродепутатите гласуват днес 49 поправки в резолюцията за България

Повечето от поправките целят да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството

Очаква бурен дебан в Европейския парламент около резолюцията за върховенството на закона в България. Евродепутатите ще гласуват общо 49 поправки, които са внесени до този момент върху документа.

Повечето от поправките целят да смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството, съобщава БНР.

Текстовете в тази посока са внесени от евродепутатката от ЕНП Роберта Мецола и колегата й  от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Мецола настоява в документа да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления.

Тя иска да фигурира и текст, в който се твърди, че известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира продължаващите протести, като явно визира укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

"Президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция", се казва в друга искана от нея поправка. Мецола предлага текст за отпадане на мониторинга по механизма за сътрудничество и проверка, както и друг, в който да се отбележи, че няма изискване за прозрачност на собствеността на медиите онлайн, а пропуските в регулаторната рамка за тях често се експлоатират от проруски медии.

Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

Окончателното гласуване на документа е в четвъртък.